Παγκρεατίτιδα

Παγκρεατίτιδα ορίζεται ώς φλεγμονή του παγκρέατος και διαφοροποιείται σε οξεία και χρόνια παγκρεατίτιδα. Αν και οι δύο νόσοι παρουσιάζουν παρόμοια αιτιολογία και συμπτωματολογία στην περίπτωση της οξείας παγκρεατίτιδας τα συμπτώματα διαρκούν μόνο σύντομο χρονικό διάστημα. Το παρόν άρθρο επικεντρώνεται στην χρόνια παγκρεατίτιδα και την αντιμετώπιση της συμπεριλαμβανομένου της χειρουργικής θεραπείας.   

 

 

Χρόνια παγκρεατίτιδα 

Η χρόνια παγκρεατίτιδα έχει διάφορες αιτίες και μπορεί να συνοδεύεται από ισχυρούς π΄ονους. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενη φλεγμονή του παγκρέατος. Οι μικρές χολικές πέτρες μπορούν επίσης να προκαλέσουν χρόνια παγκρεατίτιδα. Λόγω της συνεχιζόμενης φλεγμονής μπορεί να επέλθει κίτρινος χρωματισμός του λευκού των ματιών και του δέρματος (ίκτερος) καθώς και κνησμόs. Η νόσος μπορεί να περιπλακεί περαιτέρω με νέκρωση παγκρεατικού ιστού ή σχηματισμό αποστήματος. Η θεραπεία πραγματοποιείται κατά κανόνα συντηρητικά και η χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται μόνο σε αποτυχία της συντηρητικής αγωγής ή επίμονο ισχυρό πόνο. Ο ίκτερος λόγω φλεγμονής της κεφαλής του παγκρέατος βελτιώνεται στις πλείστες περιπτώσεις όταν η φλεγμονή υποχωρήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις που ο ίκτερος δεν υποχωρεί ή εμφανίζεται χολαγγειίτιδα ενδείκνυται η ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία με τοποθέτηση στεντ. Η παροχέτευση των αποστημάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαγαστρική παροχέτευση. Σε περίπτωση συνεχούς πόνου ανθεκτικού στην συντηρητική θεραπεία, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Καθώς πρόκειται για καλοήθη νόσο και η χειρουργική θεραπεία συνοδεύεται συχνά απο επιπλοκές η απόφαση χειρουργικής θεραπείας μπορεί να ληφθεί μόνο με την πάροδο του χρόνου και μετά από επαναλαμβανόμενη ιατρική συμβούλευση.  

 

 

 

Πώς διαγιγνώσκεται η χρόνια παγκρεατίτιδα;

Οι ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα συνήθως υποφέρουν από σοβαρό, επαναλαμβανόμενο πόνο. Αυτός ο σταθερός πόνος εντοπίζεται στο επιγάστριο και αντανακλά στην πλάτη και από τις δύο πλευρές. Το πάγκρεας είναι σημαντικό για την πέψη, η χρόνια φλεγμονή καταστρέφει το πάγκρεας, έτσι ώστε να μην λειτουργεί πλέον σωστά: το φαγητό δεν μπορεί πλέον να απορροφηθεί σωστά. Υπάρχει απώλεια βάρους, λιπώδεις κενώσεις, μετεωρισμός και διάρροια. Η λειτουργία του παγκρέατος μπορεί να μετρηθεί με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις. Κατά την περαιτέρω πορεία της νόσου μπορεί επίσης να αναπτυχθεί διαβήτης. Εάν υπάρχει υποψία παγκρεατίτιδας, πραγματοποιείται αρχικά μια εξέταση υπερήχων. Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος και η αξονική τομογραφία μπορεί να είναι απαραίτητοι για την απόκτηση περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με το πάγκρεας. Με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων μπορεί να τεθεί η διάγνωση της χρόνιας παγκρεατίτιδας.

 

 

 

Πώς αντιμετωπίζεται η χρόνια παγκρεατίτιδα;

 

Εάν υπάρχει η παγκρεατίτιδα λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, αυτή πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η φαρμακευτική θεραπεία του πόνου είναι στη συνέχεια στο προσκήνιο. Οι επιπλοκές της παγκρεατίτιδας αντιμετωπίζονται αναλόγως. Σε περίπτωση πεπτικών διαταραχών, η λειτουργία του παγκρέατος πρέπει να αντικατασταθεί με φαρμακευτικά σκευάσματα. Εάν εμφανιστεί ο διαβήτης, αυτός πρέπει να αντιμετωπιστεί, εάν είναι απαραίτητο γίνεται χορήγηση ινσουλίνης. Εάν εμφανιστούν μεγάλες κύστεις, αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη της ροής της χολής, διαταραχές της πρόσληψης τροφής ή κοιλιακό πόνο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να γίνει διαγαστρική παροχέτευση της κύστης. Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας ή επίμονου πόνου ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση. Οι ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα πρέπει να πηγαίνουν τακτικά σε έναν εξειδικευμένο γιατρό, αφού ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε έδαφος μιας χρόνιας παγκρεατίτιδας.