Χολή
(χοληδόχος κύστη)

Όταν λέμε χολή εννοούμε συνήθως την χοληδόχο κύστη η οποία χρησιμεύει ως ενδιάμεσο όργανο αποθήκευσης για την χολή, που είναι στην πραγματικότητα ένα υγρό, που παράγεται από το ήπαρ και μεταφέρεται μέσω του χοληδόχου πόρου στο δωδεκαδάχτυλο και βοηθά στην πέψη και απορρόφηση του λίπους. Μια απο τις πιο συχνές παθήσεις είναι η συμπτωματική χολολιθίαση και η χολοκυστίτιδα που παρουσιάζεται με οξύ πόνο στη δεξιά άνω κοιλία σε άτομα με πέτρες στην χοληδόχο κύστη. Πιο σπάνια προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι καλοήθεις νεοπλασίες όπως π.χ οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης καθώς και κακοήθεις νεοπλασίες. 

 

Πότε και γιατί πρέπει να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη;

Εάν οι χολόλιθοι έχουν σχηματιστεί στη χοληδόχο κύστη, αυτό συχνά παραμένει απαρατήρητο και δεν απαιτείται παρέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι ίδιοι οι χολόλιθοι προκαλούν μολύνσεις ή απόφραξη της χοληδόχου κύστης. Ειδικά όταν οι μικρές πέτρες έχουν προχωρήσει στον χοληφόρο πόρο μπορεί να προκαλέσουν συμφόρηση με ίκτερο και σοβαρή φλεγμονή των χοληφόρων αγγείων ή/και του παγκρέατος. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται σε κάθε ασθενή η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης και όλων των λίθων. 

 

Η αφάιρεση της χοληδόχου κύστης είναι απο τις πιο συνήθης επεμβάσεις, πραγματοποιείτε λαπαροσκοπικά και οι επιπλοκές είναι πλέον εξαιρετικά σπάνιες. Μετά τη χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, το ίδιο το σώμα ρυθμίζει την έκκριση της χολής, έτσι δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσληψη τροφής ή άλλες συνέπειες.