Κύστη κόκκυγα

• Τι είναι η κύστη κόκκυγα και ποιά τα αίτα της;

 

• Ποιά είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα;

 

• Πώς γίνεται η διάγνωση;

 

• Ποιά η θεραπεία της κύστης κόκκυγα;

Τι είναι η κύστη κόκκυγα και ποιά τα αίτα της;
Η κύστη κόκκυγα είναι μια συχνή ασθένεια του δέρματος μεταξύ των γλουτών και εμφανίζεται συνήθως σε νέους άνδρες και λιγότερο συχνά σε γυναίκες. Η ακριβής αιτία της νόσου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί σαφώς, συχνό εύρημα είναι η εύρεση τριχ΄ων στο φλεγμαίνων ιστό που αφαιρείται ή ανοίγεται χειρουργικά. Θεωρείται ότι τα μικρά θυλάκια τρίχας (δομές που περιβάλλουν τη ρίζα των τριχών) φλεγμαίνουν κάτω από το δέρμα και σχηματίζουν ένα απόστημα. Αυτά θεραπεύονται με παροχέτευση μέσω ενός ανοίγματος του δέρματος. Στη συνέχεια εισέρχονται νέες τρίχες στο άνοιγμα αυτό και αναπτύσσονται προς τα έσω δημιουργώντας πολλαπλά “τούνελ“ και σχηματίζοντας ένα δίκτυο απο συρίγγια. Ο σχηματισμός αυτός δεν μπορεί πλέον να επουλωθεί καθ΄ώς οι τρίχες λειτουργούν ώς ξένο σώμα και δημιουργούν μια επαναλαμβανόμενη φλεγμονή του ιστού, αποστήματα και χρόνιες εκκρίσεις.

 

Μια σχετικά νέα υπόθεση έχει διατυπωθεί καθώς οι κύστεις κόκκυγα εμφανίζονται ακόμη και σε άτομα χωρίς εμφανείς τρίχες στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με την υπόθεση αυτή οι τρίχες προέρχονται απο την ινιακή χώρα (πίσω μέρος του κρανίου), ιστοπαθολογικές εξετάσεις έχουν δείξει ότι σε ένα ποσοστό των ασθενών τα χαρακτηριστικά των τριχών που βρίσκονται στην φλεγμένουσα περιοχή ταυτίζονται με αυτά των τριχών της ινιακής χώρας. Για τον λόγο αυτό συνιστάται ο άμεσος καλός καθαρισμός της περιοχής μετά απο κάθε κούρεμα.     

 

 

Ποιά είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα;

 

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα εξαρτώνται από τη μορφή και το στάδιο της νόσου. Στην ασυμπτωματική μορφή εντοπίζονται μικρές οπές μεταξύ των γλουτών και ανακαλύπτεται μόνο τυχαία. Το οξύ στάδιο εμφανίζεται ως ένα απόστημα, δηλαδή ως ένα μη επαρκώς παροχετεύσιμο συρίγγιο που οδηγεί σε φλεγμονή και συσσώρευση πύους κάτω απο το δέρμα και χαρακτηρίζεται από το πρήξιμο και τον πόνο. Στο χρόνιο στάδιο, οι ασθενείς πάσχουν από μόνιμες ή επαναλαμβανόμενες εκκρίσεις υγρού μέσω των οπών. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν επαναλαμβανόμενα αποστήματα ( εμφάνιση οξείας φλεγμονής σε έδαφος χρόνιας κύστης κόκκυγα). 

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

 

Η κύστη κόκκυγα και το στάδιο της αναγνωρίζεται μέσω κλινικής εξέτασης και λήψης ιστορικού. Μέσω υπερήχων μπορεί να εκτιμηθεί η έκταση της φλεγμονής.

 

Ποιά η θεραπεία της κύστης κόκκυγα;

 

Η ασυμπτωματική μορφή δεν χρειάζεται θεραπεία καθώς συναντάται συχνά και μπορεί να παραμείνει χωρίς συμπτώματα. Μία συμπτωματική κύστη κόκκυγα σπάνια θεραπεύεται μέσω συντηρητικών μέτρων θεραπείας ή αντιβιοτικής αγωγής. Συνεπώς, συνιστάται μια χειρουργική μέθοδος θεραπείας. Η κλασική χειρουργική μέθοδος είναι η αφαίρεση του πάσχοντως τμήματος του δέρματος και υποδόριου ιστού με επούλωση κατά δεύτερο σκοπό χωρίς κλείσιμο της πληγής. Η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα της πιο σίγουρης επούλωσης με μειωμένο κίνδυνο τοπικής λοίμωξης καθώς η χειρουργική πληγή παροχετεύεται επαρκώς. Το μειονέκτημα είναι η μακρά περίοδος επούλωσης, ειδικά όταν γίνει εκτομή μέχρι το περιόστεο, η οποία διαρκεί αρκετές εβδομάδες εώς μήνες σε κάποιες περιπτώσεις. Για τον λόγο αυτό έχουν εξελιχθεί οι πλαστικές αποκαταστάσεις του δέρματος κατά Limberg και Karydakis όπου η πληγή κλείνει εντελώς. Επιπλέον έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια ελάχιστα επεμβατικές μεθόδοι όπως οι pit picking και laser καθώς και ο συνδυασμός τους. Αν και αυτές οι μέθοδοι διαφημίζονται συχνά ώς οι πιο εξελιγμένες και σύγχρονες μέθοδοι, έχουν σαν μειονέκτημα τα μεγάλα ποσοστά υποτροπών. Το πλεονέκτημα τους είναι η ελάχιστη επεμβατικότητα τους που επιτρέπει την συχνή επανάληψη και σε περίπτωση αποτυχίας την διενέργεια μίας απο τις κλασικές χειρουργικές μεθόδους. 

 

Αν και η θεραπεία της κύστης κόκκυγα θεωρείται απο πολλούς ώς μια απλή χειρουργική επέμβαση, οι επιπλοκές της επούλωσης και οι υποτροπές είναι συχνές και έχουν σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία πολλών ασθενών. Επιπλέον η εμφάνιση της νόσου είναι σε κατεξοχήν νέους ασθενείς όπου το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, έτσι συνιστάται η θεραπεία να γίνεται από χειρουργό με επαρκή εμπειρία σε όλες τις υπάρχουσες μεθόδους θεραπείας και της επιλογής της πιο κατάλληλης.